Viljon virraton maanantai

Auton akusta kannattaa huolehtia ja akun vaihto voikin pelastaa monta kiireistä aamua. Mutta miten oikea akku valitaan useiden eri vaihtoehtojen joukosta?
Akunvaihto varmistaa autosi toimivuuden myös kiireisinä aamuina.

Herätyskello soi taas. Nyt on kiire. Huonekalutehtaan pulverimaalaamon linja ei odota. Viljo kiskoo vaatteensa päälle ja ryntää vessaan. Viljo harjaa raivokkaasti hampaitaan, veri roiskuu ikenistä ja sekoittuu hammastahnan vaaleaan vaahtoon. Nätti nainen oli televisiossa mainostanut tätä tahnaa helläksi ikenille. Harjaustekniikasta ei mainoksessa puhuttu mitään. Nopea vilkaisu peiliin kertoo eilisillan ja kahden tyhjennettyn sipsipussin sijoittuneen silmien alle. Aamupalaksi kulaus kirpeää tuoremehua suoraan tölkistä. Vienosti vihertävää leipää ei tee nyt mieli.

Reinotohvelit jalkaan, tuulitakki niskaan, järvisen tupsupipo päähän ja Viljo ryntää ovesta ulos. Yöllä on satanut uutta lunta talonmiehen laiskasti hiekoittamalle pihamaalle. Juokusaskel, toinen, kolmas. Järvisen pipo ja toinen reinotohveli kieppuvat ilmassa. Viljo ehtii jo ennen maahan iskeytymistään miettiä, kuinka monen naapurin katse on kääntynyt itä-helsinkiläisen lähiön sisäpihalle tuona aamuna. Kylkeen sattuu, kyynärpään kipu säteilee korviin asti, niskakin tuntuu entistä jäykemmältä. Kivusta välittämättä Viljo nousee äkkiä ylös ja puistelee suurimmat lumet pois. Toivottavasti kukaan ei nähnyt.

Sininen Opel Corsa odottaa parkkiruudussa kuin uinuva karhu. Kohta se herää ärsytettynä pakkasaamuun ja säntää sinisen savun saattelemana kohti huonekalutehdasta. Jakomäen kirjaston kortti toimii jääraappana kun Viljo raaputtaa kuuraa ikkunoista. Kämmenen kokoisen kurkistusluukun raappauksen jälkeen Viljo istuutuu Corsansa kylmälle plyysi-jakkaralle ja kääntää avainta virtalukossa.  Naks. Naks. Naks. Akku.

Bussipysäkille kävellessään Viljo soittaa töihin ja kertoo nöyrästi tulevansa tänään hieman myöhässä.

 

Apuvirran antaminen

Töiden jälkeen Viljo käy koputtamassa alakerran naapurinsa Reinon ovea. Tarjoutuisiko Reino antamaan apuvirtaa Viljon Corsalle, jotta hän pääsisi hakemaan uuden akun. Reino lupautuu auttamaan ja yhdessä he ryhtyvät etsimään apuvirtakaapeleita. Häkkivarastosta he löytävät joulupalloja, katiskan, nintendon, kahluusaappaat, mopokypärän ja cd-soittimen. Sähköä kuljettavia virtapiuhoja ei näy kuin jouluvaloissa. Viljo kääntää kaksionsakin ympäri ja kurkistaa pesukoneeseen, siivouskomeroon ja jopa mikron sisälle. Ei missään. Parvekkeelta tärppää. Kesällä Viljo on kuivannut pyykkiä parvekkeellaan ja apuvirtakaapelit ovat toimineet pyykkinaruna.

Parkkipaikalla miehet nostavat konepellit ylös ja ryhtyvät kaapeleiden kytkentään. Miten päin nämä nyt pitikään laittaa? Ensimmäinen kytkentä ei osu oikein ja sinisten kipinöiden saattelemana Viljo kolauttaa takaraivonsa Opelinsa konepellin tuulihakaan. Vihloo ikävästi ja Reinon huonosti pidätelty hihitys sattuu pään sisälle.

Seuraava yritys onnistuu ja Viljon Corsa herää talviunestaan. Hetken aikaa moottorin ääni muistuttaa jääpalojen murskaamista blenderissä, mutta pian ääni rauhoittuu tasaiseksi hyrinäksi. Taianomainen usva jää leijumaan parkkipaikan ylle, kun Viljo pääsee vihdoin suuntaamaan kohti varaosaliikettä. Matkalla varaosakauppaan Viljolla käy ohikiitävän sekunnin mielessä ajatus suunnata akun vaihtoon Öljypisteelle, mutta kuinka vaikeaa voi nyt yhden akun vaihtaminen olla?

 

Auton akun vaihto

Hyllyjen välissä Viljo tutkii eri akkuvaihtoehtoja. Onko näitä oikeasti näin paljon? Mitä nämä erilaiset numeroyhdistelmät tarkoittavat? Entä mitä nämä kirjainyhdistelmät ovat? Myyjä tulee tarjoamaan apuaan. Viljo kieltäytyy avusta kohteliaasti, koska onhan hän suomalainen mies. Viljo levittelee käsiään mallintaakseen Corsan akun kokoa ja valitsee akun, joka on silmämääräisesti oikean kokoinen.

Parkkipaikallaan katuvalon loisteessa Viljo ryhtyy asennushommiin. Työkaluina hänellä ovat Ikean pöytäryhmän mukana tullut työkalupussi ja oranssit fiskarsin sakset. Saksilla Viljo leikkaa akun muovikoteloa isommaksi sillä pettämätön käsimitta on erehtynyt ratkaisevat sentit tällä kertaa.

Akun napaisuus on väärinpäin. Johtojen pituus ei riitä akun napoihin asti. Jatkopätkät johtoihin Viljo rakentaa näppärästi lohkolämmittimen piuhasta.

Seuraavana aamuna ei herätyskelloa tarvita. Viljo herää paloauton sireenin ääneen. Parvekkeeltaan Viljo katsoo höyryävä kahvikuppi kädessään savuavan autonsa raatoa. Tiukasti yhteen puristettujen huulien välistä voi erottaa sanat: Ensi kerralla Öljypisteen pojat saavat hoitaa akun vaihdon.