Auton ilmastointihuolto pitää tehdä säännöllisesti

Huolletulla ilmastoinnilla matkanteosta voi nauttia myös kesähelteillä ja hikipisarat jättää vuodatettavaksi grillikilojen sulatteluun spinning-tunnilla.
Ilmastointihuolto tulee teettää vähintään kolmen vuoden välein.

Muistatko sen fiiliksen? Vm-92 Ford Sierra, mustat nahkapenkit ja kesän kuumin päivä. Avaat auton oven ja sieraimiin tulvahtaa 60-asteinen tunkkainen wunderbaumin tuoksu. Istut mustalle nahkapenkille ja äänimaailma muistuttaa kesän ensimmäisen kasslerpihvin kääntämistä pallogrillissä. Hikipisaroiden kirveltäessä silmiä käännät avaimesta ja suulakkeista hönkii kasvoillesi kosteankuumaa sademetsän ilmaa. Lähdet liikkeelle ja veivaat ikkunat aivan ala-asentoon. Pikkuhiljaa kiihtyvässä vauhdissa avoimesta ikkunasta tulviva kesäilma tuntuu mukavalta ravunpunaiseksi palaneella ihollasi. Loppumatka kuluu mukavasti korvissa humisevan tuulen heiluttaessa auringonpaahtamia hiuksiasi. Seuraavan aamun Hesari luetaan vain silmiä liikuttamalla, kun pää ei taivu niskasta. Tuttu fiilis vuosien takaa.

Tämän ei enää onneksi tarvitse olla arkipäivää. Huolletulla ilmastoinnilla matkanteosta voi nauttia myös kesähelteillä, ja hikipisarat voidaan jättää vuodatettavaksi tammikuun spinning-tunneille, kun kesällä vyölle kertyneet grillikilot pitää saada sulateltua.

Toimiiko ilmastointisi?

Jos vastasit kyllä, toimi ripeästi ja huollata se nyt! Jos vastasit ei, olet todennäköisesti jo myöhässä. Ilmastointisi vaatii kalliimpaa korjausta eikä sitä välttämättä saa enää pelkällä huollolla toimimaan. Suurin osa autoilijoista saapuu ilmastointihuoltoon liian myöhään, kun ilmastointi on jo lakannut toimimasta. Tätä voisi verrata auton viemiseen öljynvaihtoon vasta sitten, kun moottori on jo leikannut kiinni. Huollata siis ilmastointisi ajoissa niin säästät kalliit korjauskustannukset.

Miksi ilmastointi pitää huoltaa?

- Jääkaappiini ei tarvitse tehdä huoltoa, vaikka kyseessä on samantyyppinen kylmälaite.

Ei tarvitsekaan, mutta entä jos työntäisit jääkaappiasi 30 asteen pakkasessa ja helteessä mukulakivikatua edestakaisin? Pysyisivätkö kylmäaineet sisällä? Jääkaappisi seisoo vuodesta toiseen paikallaan tasaisessa lämpötilassa ja sen tekniset toteutukset on pystytty huomioimaan sitä silmällä pitäen.

Auton ilmastointilaite on toteutettu ajoneuvon käyttöä silmällä pitäen ja eroaa tekniseltä toteutukseltaan melkoisesti muista kylmälaitteista. Järjestelmässä on käytettävä mm. joustavia letkuja ja liitoksia tavallista kylmälaitetta enemmän. Nämä letkut ja liitokset päästävät tärinästä ja lämpötilamuutoksista johtuen vuosittain hieman kylmäainetta läpi. Samasta syystä myös järjestelmän sisälle pääsee kosteutta.

Kylmäaineen vajauksen johdosta kompressori joutuu työskentelemään enemmän ja joutuu kovemmalle rasitukselle. Kompressorin voitelu toimii kylmäaineen mukana liikkuvalla öljyllä, joten kylmäainevajaus aiheuttaa myös kompressorin puutteellisen voitelun. Tämä johtaa lopulta kompressorin rikkoutumiseen. Järjestelmän sisälle kerääntynyt kosteus taas aiheuttaa korroosiota ja syövyttää järjestelmää sisältäpäin.

Mitä ilmastointihuollossa tehdään?

Ilmastointihuollossa kuluu aikaa noin tunnin verran. Huollossa kone kuivattaa järjestelmän, sinne lisätään kompressorin voiteluun tarkoitettua UV-värjättyä öljyä, täytetään oikea määrä kylmäainetta ja testataan laitteen toiminta ja tiiveys. Lisäpalveluina voit ostaa auton sisäilman raikastuksen ja sisäilmaa suodattavan raitisilmasuodattimen vaihdon.

Ilmastointihuolto pitää teettää vähintään 3 vuoden välein

HUOM! Ilmastontihuolto ei kuulu autonvalmistajien määräaikaishuolto-ohjelmaan, vaan on aina erikseen ostettava lisäpalvelu. Mikäli olet käyttänyt autoasi vain säännöllisesti määräaikaishuolto-ohjelmassa, ei ilmastointiasi ole välttämättä vielä kertaakaan huuollettu. Toimi siis ripeästi.

Ajoneuvojen ilmastointihuollot ovat luvanvaraista toimintaa. Meillä Öljypisteellä asentajat ovat suorittaneet TUKES:in hyväksymän ilmastointihuoltokurssin.

Ford Sierra on nostalgisia tunteita herättävä auto 90-luvun taitteesta. Muistoissa on mukava palata Sierran rattiin ja muistella ikimuistoista kesälomareissua Punkaharjulle. Parhaat muistot onneksi kultaavat ne huonoimmat muistot, eikä kukaan enää tänä päivänä halua muistaa niitä hellepäivien hikipisaroita, jotka ovat imeytyneet Fordin verhoiluun. Tältä kesältä ei hikisiä muistoja jälkipolville kerrottavaksi kerrytetä, vaan ajetaan huolletuilla ilmastoinneilla mutkaista tietä näkymättömiin.