Auton ilmastointihuolto pitää tehdä säännöllisesti

Auton ilmastointihuolto pitää huolen, että matkanteosta voi nauttia myös kesähelteillä ja hikipisarat jättää vuodatettavaksi grillikilojen sulatteluun spinning-tunnilla.
Ilmastointihuolto tulee teettää vähintään kolmen vuoden välein.

Auton ilmastointihuolto on yksi niistä huoltotoimenpiteistä, joka jää usein unholaan, sillä se ei sisälly auton valmistajien määräaikaishuolto-ohjelmiin. Erikseen ostettava lisäpalvelu unohtuukin usein toteuttaa, kunnes ilmastointi hajoaa eikä pelkkä huolto enää riitä sitä korjaamaan. Rikkinäisen ilmastoinnin korjaus kun tulee usein maksamaan huoltokustannuksia huomattavasti enemmän. Ole sinä siis fiksumpi ja muista huoltaa autosi ilmastointihuolto säännöllisesti vähintään kolmen vuoden välein, jo ennen ongelmien ilmaantumista.

 

Toimiva ilmastointi takaa onnistuneen automatkan

Muistatko sen fiiliksen? Vm-92 Ford Sierra, mustat nahkapenkit ja kesän kuumin päivä. Avaat auton oven ja sieraimiin tulvahtaa 60-asteinen tunkkainen wunderbaumin tuoksu. Istut mustalle nahkapenkille ja äänimaailma muistuttaa kesän ensimmäisen kasslerpihvin kääntämistä pallogrillissä. Hikipisaroiden kirveltäessä silmiä käännät avaimesta ja suulakkeista hönkii kasvoillesi kosteankuumaa sademetsän ilmaa. Lähdet liikkeelle ja veivaat ikkunat aivan ala-asentoon.

Pikkuhiljaa kiihtyvässä vauhdissa avoimesta ikkunasta tulviva kesäilma tuntuu mukavalta ravunpunaiseksi palaneella ihollasi. Loppumatka kuluu mukavasti korvissa humisevan tuulen heiluttaessa auringonpaahtamia hiuksiasi. Seuraavan aamun Hesari luetaan vain silmiä liikuttamalla, kun pää ei taivu niskasta. Tuttu fiilis vuosien takaa.

Tämän ei enää onneksi tarvitse olla arkipäivää. Auton ilmastointihuolto kun pitää huolen, että matkanteosta voi nauttia myös kesähelteillä ja hikipisarat voidaan jättää vuodatettavaksi tammikuun spinning-tunneille, kun kesällä vyölle kertyneet grillikilot pitää saada sulateltua.

 

Toimiiko auton ilmastointi?

Jos vastasit kyllä, toimi ripeästi ja huollata se nyt! Jos vastasit ei, olet todennäköisesti jo myöhässä. Auton ilmastointi vaatii kalliimpaa korjausta eikä sitä välttämättä saa enää pelkällä huollolla toimimaan. Suurin osa autoilijoista saapuukin ilmastointihuoltoon liian myöhään, silloin kun ilmastointi on jo lakannut toimimasta. Tätä voisi verrata auton viemiseen öljynvaihtoon vasta sitten, kun moottori on jo leikannut kiinni. Huollata siis ilmastointisi ajoissa, niin säästät kalliit korjauskustannukset.

 

Miksi auton ilmastointihuolto on tärkeä?

Miksi auton ilmastointihuolto tulee huoltaa, kun esimerkiksi jääkaappia ei tarvitse huoltaa, vaikka kyseessä on samantyyppinen kylmälaite?

Vai tarvitsisiko kuitenkin, jos työntäisit jääkaappiasi 30 asteen pakkasessa ja helteessä mukulakivikatuja pitkin edestakaisin? Vai pysyisivätkö kylmäaineet silloinkin sisällä? Jääkaappisi kun seisoo vuodesta toiseen paikallaan, tasaisessa lämpötilassa ja sen tekniset toteutukset on pystytty huomioimaan sitä silmällä pitäen.

Auton ilmastointilaite on toteutettu ajoneuvon käyttöä silmällä pitäen ja eroaa tekniseltä toteutukseltaan melkoisesti muista kylmälaitteista. Järjestelmässä on käytettävä mm. joustavia letkuja ja liitoksia tavallista kylmälaitetta enemmän. Nämä letkut ja liitokset päästävät tärinästä ja lämpötilamuutoksista johtuen vuosittain hieman kylmäainetta läpi. Samasta syystä myös järjestelmän sisälle pääsee kosteutta.

Kylmäaineen vajauksen johdosta kompressori joutuu työskentelemään enemmän ja joutuu kovemmalle rasitukselle. Kompressorin voitelu toimii kylmäaineen mukana liikkuvalla öljyllä, joten kylmäainevajaus aiheuttaa myös kompressorin puutteellisen voitelun. Tämä johtaa lopulta kompressorin rikkoutumiseen. Järjestelmän sisälle kerääntynyt kosteus taas aiheuttaa korroosiota ja syövyttää järjestelmää sisältäpäin.

 

Miten ilmastointihuolto tehdään?

Ilmastointihuollon toteuttaminen vie aikaa noin tunnin verran. Huollossa kone kuivattaa järjestelmän, sinne lisätään kompressorin voiteluun tarkoitettua UV-värjättyä öljyä, täytetään oikea määrä kylmäainetta ja testataan laitteen toiminta ja tiiveys. Lisäpalveluina voit ostaa auton sisäilman raikastuksen ja sisäilmaa suodattavan raitisilmasuodattimen vaihdon.

 

Luvanvarainen ilmastointihuolto pitää teettää vähintään 3 vuoden välein

Auton ilmastointihuolto tulee teettää vähintään kolmen vuoden välein. Jos kuitenkin huomaat poikkeavuuksia ilmastoinnin toiminnassa jo aiemmin, kannattaa huolto varata mahdollisimman nopeasti, jotta suuremmilta korjauskustannuksilta vältyttäisiin.

HUOM! Auton ilmastontihuolto ei kuulu autonvalmistajien määräaikaishuolto-ohjelmaan, vaan se on aina erikseen ostettava lisäpalvelu. Mikäli siis olet käyttänyt autoasi vain säännöllisesti määräaikaishuolto-ohjelmassa, ei ilmastointihuoltoa ole välttämättä vielä kertaakaan toteutettu. Toimi siis ripeästi!

Huomioithan myös, että ajoneuvojen ilmastointihuollot ovat luvanvaraista toimintaa. Meillä Öljypisteellä asentajat ovat suorittaneet TUKES:in hyväksymän ilmastointihuoltokurssin.

 

Varaa aika ilmastointihuoltoon jo tänään

Ford Sierra on nostalgisia tunteita herättävä auto 90-luvun taitteesta. Muistoissa on mukava palata Sierran rattiin ja muistella ikimuistoista kesälomareissua Punkaharjulle. Parhaat muistot onneksi kultaavat ne huonoimmat muistot, eikä kukaan enää tänä päivänä halua muistaa niitä hellepäivien hikipisaroita, jotka ovat imeytyneet Fordin verhoiluun. Tältä kesältä ei hikisiä muistoja jälkipolville kerrottavaksi kerrytetä, vaan ajetaan huolletuilla ilmastoinneilla mutkaista tietä näkymättömiin. Varaa siis sinäkin aika auton ilmastointihuoltoon jo tänään!