Koska polttoainesuodatin pitää vaihtaa?

Koska polttoainesuodatin pitää vaihtaa ja mitä likaantunut polttoainesuodatin tai epäpuhtaudet polttoainejärjestelmässä aiheuttavat?
Alt

Polttoainesuodattimen vaihtosuositus on dieselkäyttöisissä ajoneuvoissa vuosittain (suositus syksyllä) ja bensiinikäyttöisisissä vähintään 3-4 vuoden välein.

Polttoainesuodattimen tärkeimmät tehtävät ovat estää pienimpienkin epäpuhtauksien ja veden kulku ruiskusuuttimille ja pysäyttää epäpuhtauksien kierto polttoainejärjestelmässä.

Epäpuhtaudet aiheuttavat haittaa

Epäpuhtauksia polttoainejärjestelmään pääsee esimerkiksi tankatessa ja myös järjestelmästä itsestään (korroosio) irtoaa pieniä epäpuhtauksia, jotka polttoainesuodattimen tehtävä on pysäyttää. Vettä polttoainejärjestelmään kertyy kondensoitumalla ja se aiheuttaa järjestelmään korroosiota ja tarjoaa diesel-käyttöisissä ajoneuvoissa kasvualustan bakteerikasvustoille.

Likaantunut polttoainesuodatin tai vesi järjestelmässä voivat oireilla käynnistysvaikeuksina, käyntihäiriöinä, tehon puutteena, kuormituksen alla huonona käyntinä ja lisääntyneenä polttoaineen kulutuksena.  Diesel-käyttöisissä ajoneuvoissa kovien pakkasten aikaan suodattimelle päässyt vesi jäätyy ja estää polttoaineen virtauksen jolloin matkanteko katkeaa. Järjestelmään kondensoituneessa vedessä voi esiintyä myös bakteerikasvustoja, jotka blokkaavat polttoaineen virtauksen suodattimen läpi ja aiheuttavat niin ikään matkan katkeamisen.  Mikäli polttoainesuodattimen vaihdon yhteydessä suodattimen pinnalla havaitaan bakteerikasvustoa, on polttoainesäiliöön tärkeää lisätä kemikaali joka tuhoaa bakteerikasvuston säiliöstä.

Polttoainesuodattimet tulee vaihtaa säännöllisesti 

Mikäli polttoainesuodatinta ei vaihdeta määräajoin, menettää suodatin suodatuskykynsä ja alkaa päästämään vettä ja epäpuhtauksia suodattimen läpi. (Huonolaatuisen suodattimen suodatuskyky ei riitä estämään epäpuhtauksien ja veden kulkeutumista järjestelmään uutenakaan.) Suodattimen läpäisseet epäpuhtaudet ja vesi alkavat kuluttamaan järjestelmää ja aiheuttavat vakavia vaurioita järjestelmään, joiden korjaamiskustannukset voivat olla todella suuria. Suutinongelmat johtuvat usein epäpuhtauksien tai veden kulkeutumisesta suuttimille.  Kulunut suutin alkaa vuotamaan tai sumutus on epätäydellistä. Suuttimet ovat erittäin hienomekaanisia osia, joissa pienetkin epäpuhtaudet aiheuttavat suuria ongelmia. (Välykset suuttimilla voivat olla vain 10-osa ihmisen hiuksen paksuudesta, joten polttoaineen puhtaus on erittäin tärkeää ajoneuvon kunnollisen toiminnan takaamiseksi.)

Monet metalliset polttoainesuodattimet sijaitsevat auton alustan puolella ja ovat näin ollen erittäin alttiita korroosiolle. Polttoainesuodattimen puhkiruostuminen katkaisee matkanteon ja aiheuttaa suuren paloriskin!

Apuna kemialliset puhdistusaineet 

Vaikkakin ajoneuvon polttoainesuodattimen vaihto suoritettaisiin määräajoin, pääsee polttoainejärjestelmään kertymään silti pieniä epäpuhtauksia jotka aiheuttavat ajan saatossa ongelmia ajoneuvolle. Siksi on äärimmäisen tärkeää käyttää aika ajoin polttoaineen sekaan lisättäviä kemiallisia puhdistusaineita, jotka puhdistavat mm. polttoainelinjat, palojäämät ja noen palotilasta, ruiskusuuttimille kertyneen hartsin ja tahmean lian, sekä pidentävät pakokaasun jälkikäsittelylaitteiden elinikää. Bensiinikäyttöisissä ajoneuvoissa kemikaalit myös poistavat veden järjestelmästä, joka aiheuttaa korroosiota ja estää polttoaineen virtausta. Puhdistavia kemikaaleja käytetään paljon ennakoivana huoltona polttoainejärjestelmässä ja ne kuuluvatkin nykyisin jo monen autonvalmistajan määräaikaishuolto-ohjelmaan.

Kaikki suodattimet vaativat ylläpitoa 

Osassa bensiinikäyttöisistä autoista ei ole vaihdettavaa polttoainesuodatinta, vaan tankin sisälle on rakennettu auton elinikäinen suodatin. Näissä autoissa on todella tärkeää huolehtia polttoainejärjestelmän puhtaudesta aika ajoin puhdistamalla se kemiallisesti polttoainesäiliöön lisättävällä kemikaalilla.

Meillä Öljypisteellä valikoimaamme kuuluvat laadukkaat Filtron polttoainesuodattimet niin bensiini- kuin diesel-autoihinkin. Filtron-suodattimet ovat osa MANN+HUMMEL konsernia, joka on edelläkävijä suodatinteknologiassa ja toimii johtavana alkuperäis-suodatintoimittajana suurimmille autokonserneille.

Käytämme puhdistavina kemikaaleina polttoainejärjestelmässä Bluechem Groupin tuotteita, jotka ovat laadukkaita saksalaisia Tüv-hyväksyttyjä tuotteita, tehtaan toimiessa vahvassa yhteistyössä usean autonvalmistajan kanssa.