Miten autohuolto ja auton korjaus eroavat toisistaan?

Varaatko ajan autohuoltoon vai autokorjaamoon? Lue mitä eroa näillä kahdella on.
Alt

Autokorjaamo tai autohuolto -sana esiintyy monen autoalan toimijan yrityksen nimessä, mutta oletko koskaan ajatellut tarkemmin, onko yritysten toiminnalla jokin ero? Käytännössä monet autohuollot korjaavat autoja ja vastaavasti korjaamot huoltavat autoja, mutta esimerkiksi Öljypiste on erikoistunut vain autojen huoltamiseen.

Autohuolto vai autokorjaamo – eläköön se pieni suuri ero

Auton huolto on autohuollossa tehtävää ennaltaehkäisevää toimintaa, jolla pyritään välttämään autokorjaamossa suoritettavat auton korjaamiset. Vastaava arkielämään sijoitettu hyvä esimerkki löytyy hampaiden harjaamisesta. Hampaiden harjaaminen on halpaa huoltamista, jolla pyritään välttämään kalliita korjauksia eli reikien paikkaamista. Aivan samoin on auton kanssa: auton säännöllisellä huollolla pyritään välttämään suuremmat ja kalliit auton korjaukset. Esimerkiksi säännöllinen auton moottoriöljyn vaihto estää moottorien osien ennenaikaista kulumista. Aivan kuten säännöllinen hampaiden harjaus reikien syntymistä. Auton huolto on siis pieni vaiva, mutta suuri etu.

Miksi auto kannattaa huoltaa säännöllisesti?

Autonvalmistajat ovat määritelleet autoille huolto-ohjelman, joihin on määritelty säännölliset huoltovälit. Valitettavasti kuitenkin nykytrendin mukaisesti moni autonvalmistaja on pidentänyt huoltovälejä huolto-ohjelmissaan ja määritelleet tavallaan ainoastaan minimihuoltotarpeen. Tätä huolto-ohjelmaan asetettua huoltoväliä tulisi jokaisen auton omistajan vähintäänkin noudattaa, jotta voidaan varmistua auton hyvästä toiminnasta myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi Suomen haastavissa olosuhteissa moottoriöljyn vaihto on monesti tarpeen suorittaa useammin kuin huolto-ohjelmaan on määritelty. Lisäksi automaattivaihteiston öljynvaihto on suositeltavaa tehdä säännöllisesti, vaikka kaikilla valmistajilla se ei kuulu edes huolto-ohjelmaan. 

 

Autohuollossa säännöllisesti vaihdettu moottoriöljy on halpa henkivakuutus autolle

Miksi moottorin puhtaus on niin tärkeää? Moottoriin syntyy palotapahtuman seurauksena karstaa, nokea, palamisjäämiä ja muita epäpuhtauksia. Yksi moottoriöljyn tehtävistä onkin puhdistaa moottori kaikista epäpuhtauksista ja sitoa lika itseensä. Paljon ajetun moottoriöljyn voiteluominaisuudet voivat olla vielä hyvällä tasolla, mutta esimerkiksi sen puhdistava lisäaineistus on kulunut eikä se enää pysty irrottamaan likaa moottorista. Epäpuhtaudet jäävät näin moottoriin ja karstaa ja lietettä alkaa kerääntymään moottoriin sisäosiin. Uusi, vaihdettu moottoriöljy pystyy puhdistamaan moottoria ja sitomaan itseensä likaa, toisin kuin vanha ja paljon ajettu öljy. Säännöllinen moottoriöljyn vaihto on tarpeen, jotta auto pysyy toimintakykyisenä pidempään eikä sille tarvitse tehdä suuria korjauksia, kuten kallista moottoriremonttia. 

 

Auton huolto ja auton korjaus – onko niissä hintaeroja?

Lähes poikkeuksetta ennakoivan huollon kustannukset jäävät pitkälläkin aikavälillä tarkasteltuna selvästi edullisemmaksi ratkaisuksi kuin laiminlyönnin aiheuttamat korjaukset. Säännöllisellä huollolla voit siis säästää isojakin summia rahaa. 

Yhtenä esimerkkinä voidaan pitää automaattivaihteiston huoltoja ja niiden korjauksia. Usein autonvalmistajat laskevat automaattivaihteiston kestävän ilman huoltoa koko auton odotetun eliniän ajan eivätkä tuo vaihteistohuoltoa huolto-ohjelmaansa. Tästäkin huolimatta automaattivaihteiston huolto ja öljynvaihto hyvä tehdä tasaisin väliajoin. Ja vaikka vaihteiston säännöllinen huolto on kustannuksiltaan suhteellisen hintavaa, on se vaihteiston korjauksiin verrattuna selvästi edullisempi ratkaisu. Vaihteiston korjaus tai vaihto kokonaan uuteen, on moninkertaisesti arvokkaampaa säännöllisiinkin huoltokustannuksiin verrattuna. Lisäksi kannattaa muistaa, että huolletun vaihteiston polttoaineen kulutus on pienempi ja tuo säästöä jokaista ajettua kilometriä kohden.

Toinen hyvä esimerkki on ilmastointihuolto. Saatetaan ajatella, ettei ole niin tarkkaa kuinka usein ilmastoinnin huoltaa, kunhan vain rööreistä puhaltaa ilmaa. Ilmastointihuollon laiminlyönti voi kuitenkin rikkoa koko ilmastoinnin, jolloin korjauskustannukset voivat nousta  huoltoon verrattuna moninkertaisiksi. Kuten automaattivaihteistossa myös huoltamaton ilmastointi lisää polttoaineen kulutusta ja näin ollen myös pakoputkesta tupruteltuja euroja. Ja miten käy matkustusmukavuuden kesäkuumalla, kun ilmastointi ei toimikaan? 

Oli huoltokustannukset mitkä tahansa, ovat ne lähes poikkeuksetta aina edullisemmat kuin korjaukset. Pidemmälläkin aikavälillä mitattuna. 

Autohuolto on auton korjausta nopeampaa

Kuten aiemmin mainittu säännöllisellä huollolla pystytään välttämään auton rikkoutuminen ja suuremmat korjaustyöt. Tämä säästää rahan lisäksi myös aikaa, kun auto ei ole pois käytöstä pitkiä aikoja. 

Autohuolto onnistuu varata lähes aina muutaman päivän varoitusajalla ja monet pienimmistä huolloista, kuten öljynvaihdot, onnistuvat Öljypisteellä jopa ilman ajanvarausta. Autohuollot kestävät yleensä alle tunnista muutamaan tuntiin ja auto on korkeintaan vain päivän pois käytöstä.

Jos auto huoltojen laiminlyönnin vuoksi rikkoutuu, on se käytännössä heti pois käytöstä. Korjausjonot ovat huoltojonoja pidempiä ja kahden viikon jono autokorjaamolle on lähes standarditilanne. Jos rikkoutunut osa on suuri kokonaisuus, kuten moottori tai vaihteisto, voidaan korvaavaa osaa joutua etsiä ulkomailta asti tai odottamaan todella pitkiä aikoja. 

Pahimmillaan auto voi olla pois käytöstä jopa kuukausia ja parhaimmillaankin puhutaan lähes aina päivistä. Sen lisäksi, että korjaaminen tulee huoltamista kalliimmaksi, hankaloittaa se päivittäistä elämää ja jokin korvaava ratkaisu auton puuttumiselle on välttämätön. Tämä lisää jälleen kokonaiskustannuksia. 

Auton huolto Öljypisteellä onnistuu nopeasti ja vaivattomasti

Öljypisteelle voit tuoda auton ilman ajanvarausta tai varata ajan vaivattomasti täältä ja tuoda auton huoltoon nopeallakin varoitusajalla. Meiltä saat nopeasti ja vaivattomasti määräaikaishuollot, vuosihuollot, jarrupalojen ja -levyjen vaihdot sekä ilmastointihuollot, polttoainesuodattimien vaihdot, akun vaihdot ja polttimoiden vaihdot