Auton keväthuolto

Keväällä renkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä suorittaa auton laajempi tarkistus ja huolto. Lue mitkä viisi kohtaa keväthuollon yhteydessä on hyvä suorittaa!
Auton keväthuolto pitää sisällään autopesun, jarruhuollon sekä suodattimien ja öljynvaihdon.

Auton keväthuolto on hyvä suorittaa vuosittain keväällä, esimerkiksi renkaiden vaihdon yhteydessä. Näin ollen voit olla varma, että autosi on pitkän talven jäljiltä yhä hyvässä kunnossa sekä valmis uuteen ajokauteen. Kevyt, mutta perusteellinen auton keväthuolto sisältää niin jarrujen kunnon tarkistuksen, auton pesun, suodatinten vaihdot, öljyjen tarkistukset ja vaihdot, kuin myös nestepintojen tarkistamisen sekä lasinpesunesteen täytön. 

 

1. Jarrujen kunto

Renkaanvaihdon yhteydessä on helppo tarkistaa tai pyytää renkaanvaihdon suorittavaa liikettä tarkistamaan jarrujen kunto. Mikäli paloissa on vain muutama milli kitkapintaa jäljellä, kannattaa jarruhuoltoon varata aika samantien, ettei se pääse unohtumaan. Jarrulevyt vaihdetaan keskimäärin joka toisessa palojen vaihdon yhteydessä, mutta loppuunkulunut jarrupala tuhoaa jarrulevyn hetkessä. Vaihda siis palat ajoissa!

Jos jarrulevy näyttää ruostuneelta tai epätasaisesti kuluneelta, mutta paloissa on vielä kitkapintaa runsaasti jäljellä, pitää jarruille suorittaa herkistelyhuolto. Huollossa jarrujen liikkuvat pinnat puhdistetaan ja rasvataan sekä tarkistetaan jarrun kunnollinen toiminta.

 

2. Öljyjen tarkistus tai öljynvaihto

Huoltokirjasta pystyt tarkistamaan, koska autolle on suoritettu viimeksi moottoriöljyn vaihto. Mikäli huoltoväli on jo saavutettu, on syytä suorittaa öljynvaihto mahdollisimman pian.

Jos moottoriöljyn vaihtoon on vielä matkaa jäljellä, riittää pelkkä öljymäärän tarkistus. Öljymäärän tarkistuksessa on tärkeintä, että auto on pysäköity tasaiselle! Kallellaan olevan auton öljymäärää ei pysty tarkistamaan luotettavasti. Katso tästä video-ohjeet öljymäärän tarkistukseen.

 

3. Auton pesu

Talven jäljiltä autoon kertynyt maantiesuola ja muu lika pitää pestä huolellisesti pois. Myös alustan puolelta. Mikäli käytät autosi pesulassa tai pesuautomaatissa, muista valita myös alustanpesuohjelma.

Samalla on hyvä puhdistaa sisätilat. Sisäsiistillä autolla on paljon mukavampi matkustaa. Penkin väleistä saat myös takuulla kolikkopalkan työlle.

Lasipinnat kannattaa puhdistaa huolellisesti, sillä matalalta paistava aurinko voi tehdä likaiseen tuulilasiin ikäviä heijastuksia ja aiheuttaa turvallisuusriskin. Kuivaa lasi sanomalehdellä, niin saat kirkkaan ja raidattoman lopputuloksen.

 

4. Nestepintojen tarkistukset ja lasinpesunesteen täyttö

Konehuoneen puolelle kannattaa tehdä myös seuraavat toimenpiteet:

  • Lasinpesunesteen täyttö.
  • Jarrunesteen tason tarkistus.
  • Jäähdytinnesteen tason tarkistus.
  • Tuulilasin alareunassa olevien koteloiden puhdistus lehdistä. Lehdet ja muut epäpuhtaudet voivat tukkia vedenpoistoreiät ja saada veden tulvimaan ohjaamon puolelle tai sähkölaitteisiin.
  • Valojen toiminta. Tässä on hyvä olla kaveri apurina.
  • Rengaspaineiden tarkistus, myös mahdollisen vararenkaan.

 

5. Ilmansuodattimen ja raitisilmasuodattimen vaihto

Moottorin ilmansuodatin puhdistaa moottorille kulkevan hapen. Likaantunut ilmansuodatin aiheuttaa kasvanutta polttoaineenkulutusta ja täysin tukkeutunut suodatin voi aiheuttaa moottorivaurion. Ilmansuodattimen kunto on hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa.

Älä koskaan puhdista ilmansuodatinta paineilmalla! Ilmansuodattimen paperi vaurioituu paineilmalla puhaltamisesta ja alkaa päästämään epäpuhtauksia lävitseen.

Raitisilmasuodatin suodattaa ohjaamoon tulevaa ilma. Se pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Vaihto on hyvä suorittaa keväällä ennen katu- ja siitepölykauden alkamista. Talven aikana suodattimeen kertyneet epäpuhtaudet ja kosteus ovat pahimmillaan homehduttaneet suodattimen. Suosittelemme käyttämään parempia aktiivihiilisuodattimia, jotka eivät homehdu, ovat allergiaystävällisempiä ja suodattavat myös kaasumaisia epäpuhtauksia.

 

Varaa aika auton keväthuoltoon

Tässä olivat meidän viisi helppoa vinkkiämme auton keväthuoltoon. Tarjoamme mielellämme apuamme myös autosi keväthuollon suorittamiseen – toteutamme kaikki tarpeidesi mukaiset tarkistukset sekä osien, öljyjen tai suodatinten vaihdot. Samalla kun sinä voit nauttia olostasi höyryävän kahvi kupposen äärellä. Varaa siis sinäkin aika öljynvaihtoon, ilmansuodattimen- tai raitisilmasuodattimen vaihtoon, jarruhuoltoon tai vaikkapa laajempaan auton vuosihuoltoon sinua lähimpään Öljypisteeseen viimeistään ensi keväänä!

Nautinnollisia ajokilometrejä! toivottaa Öljypiste.