Keväthuolto autolle

Keväällä on hyvä suorittaa autolle perusteellisempi tarkistus ja huolto renkaiden vaihdon yhteydessä. Listasimme viisi kohtaa, jotka on helppo suorittaa.
Auton keväthuolto pitää sisällään autopesun, jarruhuollon sekä suodattimien ja öljynvaihdon.

1. Jarrujen kunto

Renkaanvaihdon yhteydessä on helppo tarkistaa tai pyytää renkaanvaihdon suorittavaa liikettä tarkistamaan jarrujen kunto. Mikäli paloissa on vain muutama milli kitkapintaa jäljellä, kannattaa jarruhuoltoon varata aika samantien, ettei se pääse unohtumaan. Jarrulevyt vaihdetaan keskimäärin joka toisessa palojen vaihdon yhteydessä, mutta loppuunkulunut jarrupala tuhoaa jarrulevyn hetkessä. Vaihda siis palat ajoissa!

Jos jarrulevy näyttää ruostuneelta tai epätasaisesti kuluneelta, mutta paloissa on vielä kitkapintaa runsaasti jäljellä, pitää jarruille suorittaa herkistelyhuolto. Huollossa jarrujen liikkuvat pinnat puhdistetaan ja rasvataan sekä tarkistetaan jarrun kunnollinen toiminta.

2. Öljyjen tarkistus tai öljynvaihto

Huoltokirjasta pystyt tarkistamaan, koska autolle on suoritettu viimeksi moottoriöljyn vaihto. Mikäli huoltoväli on jo saavutettu, on syytä suorittaa öljynvaihto mahdollisimman pian.

Jos moottoriöljyn vaihtoon on vielä matkaa jäljellä, riittää pelkkä öljymäärän tarkistus. Öljymäärän tarkistuksessa on tärkeintä, että auto on pysäköity tasaiselle! Kallellaan olevan auton öljymäärää ei pysty tarkistamaan luotettavasti. Katso tästä video-ohjeet öljymäärän tarkistukseen.

3. Auton pesu

Talven jäljiltä autoon kertynyt maantiesuola ja muu lika pitää pestä huolellisesti pois. Myös alustan puolelta. Mikäli käytät autosi pesulassa tai pesuautomaatissa, muista valita myös alustanpesuohjelma.

Samalla on hyvä puhdistaa sisätilat. Sisäsiistillä autolla on paljon mukavampi matkustaa. Penkin väleistä saat myös takuulla kolikkopalkan työlle.

Lasipinnat kannattaa puhdistaa huolellisesti, sillä matalalta paistava aurinko voi tehdä likaiseen tuulilasiin ikäviä heijastuksia ja aiheuttaa turvallisuusriskin. Kuivaa lasi sanomalehdellä, niin saat kirkkaan ja raidattoman lopputuloksen.

4. Nestepintojen tarkistukset ja lasinpesunesteen täyttö

Konehuoneen puolelle kannattaa tehdä myös seuraavat toimenpiteet.

  • Lasinpesunesteen täyttö.
  • Jarrunesteen tason tarkistus.
  • Jäähdytinnesteen tason tarkistus.
  • Tuulilasin alareunassa olevien koteloiden puhdistus lehdistä. Lehdet ja muut epäpuhtaudet voivat tukkia vedenpoistoreiät ja saada veden tulvimaan ohjaamon puolelle tai sähkölaitteisiin.
  • Valojen toiminta. Tässä on hyvä olla kaveri apurina.
  • Rengaspaineiden tarkistus, myös mahdollisen vararenkaan.

5. Ilmansuodattimen ja raitisilmasuodattimen vaihto

Moottorin ilmansuodatin puhdistaa moottorille kulkevan hapen. Likaantunut ilmansuodatin aiheuttaa kasvanutta polttoaineenkulutusta ja täysin tukkeutunut suodatin voi aiheuttaa moottorivaurion. Ilmansuodattimen kunto on hyvä tarkistaa vähintään kerran vuodessa.

Älä koskaan puhdista ilmansuodatinta paineilmalla! Ilmansuodattimen paperi vaurioituu paineilmalla puhaltamisesta ja alkaa päästämään epäpuhtauksia lävitseen.

Raitisilmasuodatin suodattaa ohjaamoon tulevaa ilma. Se pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Vaihto on hyvä suorittaa keväällä ennen katu- ja siitepölykauden alkamista. Talven aikana suodattimeen kertyneet epäpuhtaudet ja kosteus ovat pahimmillaan homehduttaneet suodattimen. Suosittelemme käyttämään parempia aktiivihiilisuodattimia, jotka eivät homehdu, ovat allergiaystävällisempiä ja suodattavat myös kaasumaisia epäpuhtauksia.

Tässä olivat meidän viisi vinkkiämme auton keväthuoltoon! Me teemme myös tarkistukset ja tarvittavat vaihdot autollesi, jos itse haluat vain nauttia kupin kahvia sillä aikaa. Täältä pääset varaamaan ajan öljynvaihdolle, ilmansuodattimen- tai raitisilmasuodattimen vaihdolle, jarruhuollolle tai vaikka laajempaan vuosihuoltoon!

Nautinnollisia ajokilometrejä! toivottaa Öljypiste.