Auton kustannukset – miten pitää kulut kurissa?

“Kun auton ostat, ei siitä ole kuin kustannuksia!” Tämän negatiivissävytteisen lauseen on lähes jokainen autonomistaja kuullut jossakin vaiheessa ajettuja kilometrejä. Ja totta se tavallaan onkin, mutta niihin kustannuksiin voit onneksi kuitenkin itse vaikuttaa jonkin verran. Lue vinkit, miten voit säästää auton kustannuksissa!
auton kustannukset

Auton omistaminen tuo monia etuja, mutta samalla siihen liittyy myös erilaisia kustannuksia. Autoa hankkiessa on hyvä tiedostaa, että todennäköisesti lompakkoosi tulee auton mentävä lovi. Huolehtimalla auton säännöllisistä huolloista, pystyt kuitenkin pitämään kustannukset maltillisena. 

Katsotaanpa mitkä ovat auton käyttöön liittyviä yleisimpiä kustannuksia ja miten niitä voi yrittää pitää kurissa mm. autohuollon avulla.  

Bensaa suonissa! Onko polttoaine kulujen pahis?

Yksi suurimmista auton kustannuksista on polttoaine. Polttoaine ei varmaan koskaan ole niin edullista, että autoilija voisi sanoa sen olevan halpaa. Erityisesti paljon ajaville polttoaine on niitä suurimpia kulueriä autoilijan budjetissa. Polttoainehinnoissa on pieniä paikkakuntakohtaisia eroja, mutta suurimmat erot tulevat siinä, ajatko bensa-, diesel vai etanoliautolla. Kustannuksiin voit vaikuttaa itse mm. niinkin yksinkertaisella asialla kuin ajotavalla. Hieman kevyemmällä kaasujalalla voit säästää kivasti euroja. Yleisesti ottaen tasainen nopeus ja oikea-aikainen vaihteiden vaihtaminen voi auttaa säästämään polttoainetta ja siten alentamaan kustannuksia. 

Lisäksi säännöllinen autohuolto voi parantaa auton polttoainetehokkuutta. Esimerkiksi tukkeutuneet ilmansuodattimet voivat lisätä polttoaineen kulutusta, kun taas hyvin huollettu auto voi ajaa pidemmän matkan pienemmällä polttoainemäärällä. Tämäkin säästää rahaa pitkällä aikavälillä.  

Osakasko, täyskasko, superkasko – nuo iki-ihanat vakuutusmaksut 

Vuositasolla yksi suurimmista auton kustannuksista on vakuutusmaksu. 

Autovakuutus on laissa määrätty välttämättömyys ja sen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten auton merkistä, mallista, kuljettajan iästä ja aikaisemmasta ajohistoriasta. Kannattaa miettiä tarvitsetko autollesi kaiken kattavan täyskaskon vai riittäisikö osakasko. Vakuutusmaksujen vertailu eri vakuutusyhtiöiden välillä ei ole helppo, mutta usein se kannattaa. Kilpailuttamalla ja löytämällä parhaan tarjouksen, voi säästää jopa satasia.   

Auton huolto – sillä voit säästää satasia

Ja taas löytyy yksi auton omistajan kukkaroa rasittavista kustannuksista: auton huolto. Auton huolto on kuluista kuitenkin se, jossa ei kannata säästellä. Säännöllinen autohuolto auttaa pitämään auton moottorin ja muut järjestelmät kunnossa, mikä taas estää suurempia vaurioita ja kalliita korjauksia tulevaisuudessa. Huollossa tarkastetaan mm. öljyn ja suodattimien kunto, jarrujärjestelmä, renkaat ja jousitus ja tehdään sovitusti tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Määräaikaishuolto on autovalmistajan määrittämä kilometri- tai aikaperusteinen autohuolto, joka toteutetaan valmistajan ohjeiden mukaisesti ja sen hinta määräytyy huollon laajuuden mukaan. Vuosihuoltoa taas pidetään hyvänä huoltona hieman vanhemmille autoille, joille toivotaan vielä lukuisia ajokilometrejä. Kun auton huoltaa säännöllisesti, voidaan mahdolliset ongelmat havaita varhaisessa vaiheessa ja ne pystytään korjaamaan ennen kuin ne aiheuttavat suurempia vahinkoja. Ja suurempia kustannuksia!  

Sen lisäksi, että huollettu auto pitää korjauskustannukset kohtuullisina, säilyttää auto myös huollettuna paremmin arvonsa. Tällä on merkitystä erityisesti silloin, kun auton omistaja aikoo myydä tai vaihtaa auton tulevaisuudessa. Säännöllisesti huollettu auto ja asianmukaisesti täytetty huoltokirja tekee aina autosta houkuttelevamman ostajalle.  

Pidä kustannukset kurissa ja kurvaa autosi Öljypisteelle  

Auton huoltokustannukset vaihtelevat riippuen auton merkistä, mallista ja iästä. Öljypisteen  autohuolto on nopea ja tehokas. Katso lähin toimipisteemme ja varaa aika. Ammattilaisten avulla pidät autosi kustannukset kurissa!