Autohuolto – onko taas se aika vuodesta?

Juurihan se auto huollettiin – ja nyt taas! Tuntuuko, että juuri hait autosi huollosta ja nyt huoltokirja ehdottaa uuden ajan varaamista?
autohuolto

Vaikka olosi olisi kuinka “joko nyt taas”, älä kuitenkaan laiminlyö autohuoltoa. Säännöllinen autohuolto takaa sinulle ja autollesi lukuisia turvallisia lisäkilometrejä. Lue blogitekstistä, miten voit itse ylläpitää auton kuntoa ja miksi se kannattaa viedä säännöllisesti myös autohuoltoon. 

Säännöllinen autohuolto pitää auton freshinä 

Auton kunnossapidossa säännölliset huoltotoimenpiteet ovat olennainen osa, joista ei kannata tinkiä. Auton määräaikaishuolto on valmistajan määrittämä kilometri- tai aikaperusteinen autohuolto. Tätä huolto-ohjelmaa noudattamalla säilyy auton takuu, riippumatta siitä missä autosi huollat. Vuosihuolto taas sopii käytännössä jo takuuajan ylittäneille autoille. Se sisältää yleensä palveluntarjoaman huoltopaketin, jossa käydään läpi kaikkein tärkeimmät auton huoltokohteet. Oli huolto tyypiltään millainen hyvänsä, niiden tärkeimpiä huoltokohteita ovat mm.  

  • Öljynvaihto 
    Öljynvaihto tulisi tehdä 10–20 tuhannen kilometrin välein. Moottoriöljyn tarkoituksena on pitää moottorin osat voideltuna ja estää kitkan syntymistä, jotta moottori voi toimia sen edellyttämällä tavalla. Ei ole kuitenkaan aivan sama mitä öljyä moottoriin laittaa, vaan öljyllä on omat vaatimuksensa ja se valitaankin aina automerkin ja vuosimallin mukaan. Valitsemalla osaavan tekijän vaihtamaan autosi öljyn, vältyt vääräntyyppisen öljyn aiheuttamista moottorivaurioilta tai hiukkasloukun tukkeutumisilta.  

  • Ilmansuodattimen vaihto 
    Ilmansuodattimen tarkoituksena on pitää moottoriin menevä ilma puhtaana ja suojata moottoria näin lialta ja pölyltä. Ilmansuodattimen vaihto tehdään yleensä määräaikais- tai vuosihuollon yhteydessä eli tavallisimmin 1–2 vuoden tai 15 000–30 000 kilometrin välein. Varaa aika autohuoltoon, pyydä tarkistamaan ilmansuodattimesi kunto ja autosi hengittää taas raitista ilmaa! 

  • Jarrupalojen vaihto 
    Huollon yhteydessä tarkistetaan aina jarrujen kunto. Kuluneet jarrupalat tai -levyt voivat heikentää jarrujen toimintaa ja lisätä jarrutusmatkaa. Säännöllinen jarrujen tarkastus auttaa havaitsemaan ongelmat ajoissa ja varmistaa turvallisen jarrutuksen. Jarrupalojen vaihto on ajankohtainen yleensä noin 50 000 kilometrin välein, kuitenkin viimeistään silloin, kun kulutuspinta alkaa lähenemään 4 mm. 

Autohuollot kirjataan aina huoltokirjaan 

Huoltokirjaan merkitään kaikki autoosi tehdyt huoltotoimenpiteet ja siksi se on arvokas dokumentti auton huoltohistoriasta. Sen ylläpito on tärkeää auton arvon säilyttämiseksi ja mahdollisten takuukorjausten suorittamiseksi. Vaikka uusissa autoissa on yleistymässä sähköinen huoltokirja, on perinteinen paperinen huoltokirja edelleen selkeä ja varma tapa kirjata huollot ylös. Tehdyt toimenpiteet ja leima päälle – siitä on asianmukaisesti täytetty huoltokirja tehty. Ja oli huoltokirja paperinen tai sähköinen, siitä on helppo seurata huoltojen säännöllisyys, niin tehtyjen huoltojen kuin tulevienkin huoltojen osalta. 

Tarkkaile autoasi, niin osaat arvioida onko autohuollon aika 

Vaikka ammattilaisen suorittama säännöllinen autohuolto on suositeltavaa, voit myös itse tarkkailla autosi kuntoa. Säännöllisellä tarkastelulla havaitset mahdolliset ongelmat ajoissa ja vältyt suuremmilta korjaustoimenpiteiltä. Ainakin renkaiden kunto, ilmanpaineet, nesteiden taso ja valojen toiminta on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Oudot äänet, nykimiset ja muut pienet poikkeamat voivat olla merkki mahdollisista ongelmista. 

Autohuolto pitää kokonaiskustannukset kurissa 

Kun auton omistaa, ei erilaisilta kustannuksilta voi välttyä. Jos auto tuntuu toimivan, voi sen vieminen autohuoltoon tuntua rahan haaskuulta. Mutta kuten aiemmin on mainittu, säännöllisellä huollolla ehkäiset suurempia vaurioita, jotka johtavat yleensä huomattavasti korkeampiin korjauskustannuksiin. Kannattaa vertailla eri autohuoltojen hintoja ja pyytää tarjous ennen varsinaista huoltoa. Miten muuten voit pitää auton kustannukset kurissa, siitä voit lukea lisää täältä

Luotettavan autohuollon valitseminen 

Autohuoltoa ei tarvitse aina suorittaa merkkikorjaamoiden toimesta, vaan luotettavan huollon voi löytää muualtakin. Esimerkiksi Öljypisteen toimipisteiltä ympäri Suomen löytyy liuta ammattilaisia, joilla on osaamista eri automerkkien huolloista. He toteuttavat hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset autohuollot aina luotettavasti – ja jopa ilman ajanvarausta. Jos kuitenkin haluat autosi huoltoon ilman jonotusta, varaa aika autohuoltoon täältä