10.01.2020

Määräaikaishuolto vai vuosihuolto?

Määräaikaishuolto, vuosihuolto vai mikä huolto? Askarruttaako erilaiset termit autohuolloissa. Lue lisää blogista.
Alt

Määräaikaishuolto

Määräaikaishuolto on auton valmistajan määrittämä huolto, jonka huoltokohteet ovat kilometri- tai aikaperusteisia. Määräaikaishuollon huolto-ohjelmaa seuraamalla säilytät auton takuun riippumatta siitä, missä huoltopaikassa huollon suoritat.

Määräaikaishuollon huoltokohteet ovat aina huoltokohtaisia. Huoltoihin kuuluvat yleensä moottoriöljyn ja suodattimen vaihdon lisäksi huollosta riippuen valmistajan määrittämät muut huolto- ja tarkistuskohteet, joita voivat olla esimerkiksi:

- Raitisilmasuodattimen vaihto

- Ilmansuodattimen vaihto

- Jarrunesteen vaihto

- Polttoainesuodattimen vaihto

- Saranoiden rasvaus

- Rengaspaineiden tarkistus

- Lasinpesunesteen täyttö

- Jäähdytysnesteen pakkaskestävyyden tarkistus

- Renkaan paikkaussäiliön vanhentumispäivä

- Seisontajarruvaijereiden ja vivuston tarkastus

- Iskunvaimentimien kiinnitys

- Vaihdevivun tarkistus/säätö

- Mittareiden tarkistus

- Kuljettajan lattiamaton tarkistus. ym. ym.

- Jakohihnan vaihto ( Ei kuulu öljypisteen huoltovalikoimaan)

Jokaista kohdetta ei tarkisteta jokaisessa määräaikaishuollossa, vaan ne ovat sidottuina ajettuihn kilometreihin ja kuluneeseen aikaan.

Määräaikaishuolto säilyttää auton takuun, kun se suoritetaan ajoneuvon valmistajan ohjeiden mukaisesti ja sisältää kaikki kuhunkin huoltoon merkatut huoltokohteet. Määräaikaishuollon saa suorittaa missä vain huoltopaikassa. Eli sitä ei tarvitse suorittaa ns. ”merkkiliikkeessä.”

EU:n ryhmäpoikkeusasetus: Auton valmistaja ei saa rajoittaa takuun voimassaoloa, vaikka autoa korjataan / huolletaan muun merkkisillä osilla tai muualla kuin valtuutetussa korjaamossa. Tämä koskee sekä lainmukaista virhevastuuta että vapaaehtoista valmistajan, maahantuojan tai myyjän takuuta. Edellytys on, että käytettävien osien tulee olla laadultaan alkuperäistä vastaavia.

Vuosihuolto

Vuosihuolto on palveluntarjoajan räätälöimä huolto, joka on määräaikaishuollon kaltainen, mutta ei seuraa valmistajan määrittämiä huolto-kohteita. Huoltokohteet ovat jokaisessa vuosihuollossa samat, ja ne ovat usein tärkeimmät auton huoltokohteet. Vuosihuolto on usein määräaikaishuoltoa edullisempi huolto ja toimii hyvänä huoltona jo takuuajan ohittaneille autoille.

Öljypisteen vuosihuollon huoltokohteita ovat esimerkiksi:

- Moottoriöljyn ja suodattimen vaihto

- Ilmansuodattimen, raitisilmasuodattimen, polttoainesuodattimen kunnon tarkistus.

- Jäähdytinnesteen pakkaskestävyys ja määrä.

- Jarru- ja kytkinnesteen kiehumispiste ja määrä.

- Lasinpesunesteen täyttö ja sulkien kunnon tarkistus.

- Akun kunto ja elinikä prosentteina.

- Sytytystulppien kunto.

- Moottorin ja vaihteiston öljyvuotojen tarkistus.

- Vaihteistoöljyn (peräöljyjen) määrän ja kunnon tarkistus.

- Alustan kunnon, murrosnivelten suojakumien ja pakoputkiston tarkistus.

- Jarrupalojen ja levyjen kuluneisuuden tarkistus.

- Renkaiden kulutuspinnan ja rengaspaineiden tarkistus/lisäys.

- Valojen tarkastus ja ajovalojen suuntaus.

Tiivistettynä

Seuraamalla ajoneuvokohtaista määräaikaishuolto-ohjelmaa varmistat, että auton takuu säilyy koko takuuajan. Moni auto menettää takuun siksi, ettei määräaikaishuolto-ohjelmaa ole seurattu.. Takuun ehtona on usein aukoton huoltohistoria. Määräaikaishuolto-ohjelmaa voi seurata myös takuuajan jälkeenkin ja sillä varmistaa ajoneuvon luotettavan toiminnan myös jatkossa.

Toinen vaihtoehto on suorittaa autolle vuosihuolto vuosittain tai tietyin kilometrivälein. Vuosihuollossa auto käydään läpi perusteellisesti ja se sisältää tärkeimmät huoltokohteet, mutta sinun ei tarvitse maksaa niin laajoista tarkistuskohteista, joita määräaikaishuolto sisältää. Siirtyessäsi pois määräaikaishuolto-ohjelmasta sinun tulee huolehtia, että esimerkiksi mahdollinen jakohihnan vaihto tulee suoritettua ajallaan.