Lumilauta autoon ja menoksi

Lapin lumiset maisemat houkuttelevat – seuraava lomareissu suuntautuukin sinne! Lumilauta vaan katolle ja menoksi. EIKU....
Alt

Talvi sekä erityisesti kovat pakkaset ja liukas keli asettavat autolle kovia vaatimuksia. Turvallinen ja mukava ajomatka edellyttää, että auton kunnosta pidetään säännöllisesti huolta. Kokosimme muutamia asioita, jotka kannattaa käydä läpi ennen pidempää ajomatkaa talvisiin maisemiin. 

1. Talviautoilijan turva – hyväkuntoiset talvirenkaat 

Talvirenkaat ovat autoilijan salainen ase pimeän ja lumisen kauden taistelussa tien päällä. “Kyllä näillä vielä yhden talven ajaa” on asia, jonka kuulee yleensä silloin, kun renkaat alkavat olla jo vaihtokunnossa. Talvirenkaiden kunto on hyvä tarkistaa aina ennen talven tuloa, mutta myös silloin, kun olet suuntaamassa pohjoisen teille.  

Tarkasta ennen reissua renkaan kulutuspinnan syvyys. Syvyys mitataan pääurista eli kulutuspinnan keskellä olevista leveistä urista. Urasyvyyden tulisi olla 4 mm, jotta renkailla on vielä turvallista ajaa. Oiva apuväline uran mittaamiseen on kahden euron kolikko. Kolikon ulkoreuna on leveydeltään 4 mm eli mikäli hopeinen reunus jää piiloon, on talvirenkaan kulutuspintaa riittävästi jäljellä.  

Pelkkä urasyvyys ei kuitenkaan kerro koko totuutta renkaiden kunnosta. Jos renkaat ovat vuosia vanhat, voi kumi kovettua ja sen ominaisuudet heikentyä esimerkiksi jarruttaessa. Renkaiden käyttöiäksi suositellaan maksimissaan kuutta vuotta, sitä vanhemmat renkaat kannattaa vaihtaa, vaikka urasyvyys olisikin riittävä.  

Kun urasyvyydet ja renkaiden ikä on tsekattu, voit startata autosi kohti lomareissua!  

2. Kuis pyyhkii? Tarkasta pyyhkijäsulkien kunto ennen lähtöä 

Suomen talvessa tuppaa joskus räntää tulemaan, joten tuulilasin pyyhkijäsulkien kunto kannattaa tarkastaa ennen starttia. Mikään ei ole ikävämpää, ja VAARALLISEMPAA, kuin ajaa sateella, pyyhkien tuulilasia huonoilla pyyhkijäsulilla. Pimeällä ja valaisemattomilla teillä näkyvyys jää vieläkin heikommaksi ja vaaratilanteita voi sattua.   

Tuulilasiin jäävä kalvo tai raidat ovat merkki siitä, että on sulkien vaihdon aika. Pyyhkijäsulat on hyvä vaihtaa vuoden välein. Hyvä muistisääntö on vaihtaa sulat syyskuun alussa, kun syksy alkaa. Vaihtoväliä ei ole syytä pitkittää, sillä rikkoutuessaan sulka voi jopa naarmuttaa tuulilasia.  

Talvella kannattaa räntä- ja vesisateen jälkeen pyyhkijäsulat nostaa irti tuulilasista, jotta sulan kumiosa ei jäädy ikkunaan kiinni ja vaurioidu. 

3. Onko auton lämmityksestä huolehdittu?  

Moottorille on huomattavasti lempeämpää, kun autoa lämmitetään hyvin ennen käynnistämistä. Suositeltavaa on, että lohkolämmityksen tai webaston käyttäminen aloitetaan, kun ulkoilman lämpötila laskee noin + 5 asteeseen. Kylmällä ilmalla kylmiltään käynnistäminen rasittaa moottoria ja lisää samalla myös polttoaineen kulutusta. Auton lämmitykseen on erilaisia lämmitysmuotoja, kuten verkkovirtaan liitettävät lohkolämmittimet ja polttoainekäyttöiset Webastot. 

Ajomukavuutta voi lisätä sisälämmittimen avulla. Sisälämmitin asennetaan tavallisimmin apukuljettajan jalkatilaan, josta se lämmittää auton sisätilat tasaisesti. Ennen sisätilalämmittimen kytkemistä päälle, varmista, ettei lämmittimen päällä ole roskia tai tavaroita, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti eikä laite syty palamaan.  

Muistathan, että auton kylmäkäynnistys ei koskaan tee hyvää autolle, vaan moottorilämmitin ja sisälämmitin kannattaa ajastaa alkavaksi hyvissä ajoin ennen lähtöä. Näin auton moottori ja sisätilat ehtivät lämmetä ja ajaminen on mukavampaa. 

4. Valitse oikea öljy talviautoiluun  

Ennen pidempää matkaa moottoriöljy ja öljynsuodatin on hyvä vaihtaa, sillä talvipakkasilla kylmät olosuhteet asettavat moottorille entistä suuremman rasituksen. Moottoriöljy toimii auton sydämenä – se voitelee liikkuvia osia ja varmistaa moottorin optimaalisen toiminnan myös talvipakkasilla. Öljyn voiteluominaisuuksiin tulee kiinnittää erityisesti talvella huomiota ja siksi auto kannattaakin viedä asiantuntevaan autohuoltoon, jossa autoosi vaihdetaan oikeanlainen öljy, sääolosuhteet huomioiden. Öljyn numerokirjainyhdistelmässä oleva W (winter) kertoo öljyn soveltuvan talvikäyttöön. Mitä pienempi numero ennen W-kirjainta, sitä notkeampaa öljy on kylmässä ja sitä paremmin se soveltuu kylmiin olosuhteisiin. Suomen talven olosuhteissa suositeltavat kylmäviskositeetit ovat 0W- ja 5W. 

Säännöllinen öljynvaihto varmistaa, että moottori saa tarpeeksi puhdasta ja tehokasta voitelua myös kylmimmillä keleillä ja puhdas moottoriöljy takaa moottorin paremman suorituskyvyn ja nopeamman käynnistymisen.  

Ennen kuin pakkaat lumilaudan katolle ja tavarat autoon, käytä autosi Öljypisteellä. Ammattilaiset tekevät autoosi vuosihuollon, määräaikaishuollon tai vaihtavat autoosi öljyn ja tarvittaessa myös uuden akun, jotta sinä pääset ajamaan autollasi mukavasti ja turvallisesti! Ajan voi varata ajanvarauksemme kautta!