Kaikkien aikojen mökkimatka

Kun punainen öljykannun kuva ja Stop-merkki alkavat vilkkua mittaristossa, on se usein merkki unohtuneesta huollosta. Mutta mikä neuvoksi, kun ollaan jo tien päällä?
Kun öljyvalo palaa, on se usein merkki unohtuneesta huollosta.

Hyttysmyrkky, kalapakki, kumisaappaat, lasten sadeasut, kyypakkaus, aurinkohatut, puhelimen laturi, hammasharjat ja sandaalit. Simo kävi mielessään läpi tavaralistaa. 2007-vuoden Volkswagen Passat oli pakattu ääriään myöten täyteen. Tästä se sitten alkaisi, kauan odotettu kesäloma.

 

Kesäloma ja ajomatka edessä

Vuokramökille Keuruulle oli kolmen tunnin ajomatka ja sitten Simo perheineen pääsisi vihdoin nauttimaan kolmen viikon lomasta kaukana tavallisesta työntäyteisestä arjesta. Tänä kesänä hän opettaisi kaksostyttönsä Iidan ja Aadan kalastamaan.

- Pakkasitko jo riippumaton? Henna-vaimo huuteli ovenraosta. Pakattu oli, niin kuin kaikki muukin. Simo kiinnitti kaksostytöt turvavöihin, Henna eväskoreineen istuutui etupenkille ja Volkkarin keula suuntasi kohti Keuruuta. Aurinko aloitteli laskemistaan ja he ehtisivät hyvin illaksi ja vielä ennen pimeää perille. Jokin silti kummitteli mielen reunamilla. Jotain hän oli varmasti unohtanut.

Matkaa oli taitettu jo toista tuntia, kun taivas repesi. Kesäinen ukkoskuuro piiskasi mustaa asfalttia ja Passatin pyyhkijät viuhtoivat tuulilasia kuin Pertti Karppisen airot soutustadionilla Montrealin olympialaisissa. Tie muuttui pienemmäksi ja veden tulo vain jatkui. Näkökentän alalaidassa Passatin mittaristossa vilkahti jokin valo. Samassa hän muisti mitä oli unohtanut. Öljynvaihtoa ei ollut tehty ajallaan. Työn ja arjen kiireiden vuoksi auton huolto oli tullut laiminlyötyä. Simo nielaisi kuuluvasti. Tätä ei uskaltanut Hennalle kertoa. Toivottavasti Passat nyt kestäisi perille. Heti seuraavana arkipäivänä hän huolehtisi auton huollon kuntoon.

 

Öljyvalo vilkkuu suolaisessa sateessa

Siinä se nyt vilkkui. Punainen öljykannun kuva ja Stop-merkki mittaristossa. Piipittävä äänimerkki herätti lapset takapenkiltä ja havahdutti Hennan. - Mikä ääni se on? Henna tivasi. Simo laittoi vilkun päälle ja pysäytti auton tien laitaan. Simon oli tunnustettava, että auton huolto oli unohtunut ja nyt ilmeisesti moottorin öljy oli päässyt vähiin. Takakontissa kuitenkin saattoi olla lisäysöljyä ja matka pääsisi jatkumaan ihan kohta.

Simon ei auttanut kuin siirtyä ulos rankkasateeseen ja kurkistaa konepellin alle. Vesi rummutti selkää ja hiukset roikkuivat märkinä silmillä, kun hän kerran toisensa jälkeen työnsi öljytikun mittareikään ja nosti ylös. Pakko se oli uskoa, tikku ei edes kastunut. Hennan ilme etupenkiltä lasin läpi ei lupaillut hyvää. Huulet oli puristettu tiukasti yhteen ja silmälasien takana kiiluivat vihaiset silmät. Kylmien pisaroiden valuessa pitkin selkää ja stressitason noustessa uusiin ulottuvuuksiin Simon oli vaikea uskoa, että näihin samoihin silmiin hän oli ihastunut palavasti vuosikymmen takaperin.

Simo purki tiukkaan pakatun takakontin sisältöä märälle asfaltille. Makuupussit suorastaan imaisivat hetkessä itsensä täyteen ja petivaatekassikin tuntui keräävän kaiken lähineliöiden veden. Kun takakontista oli saatu purettua tarpeeksi tavaraa, pääsi Simo kurkistamaan varapyöräkoteloon. Lisäysöljypullo kyllä löytyi, mutta tyhjällä pullolla ei öljymäärää lisätty. Auton sisällä alkoi tunnelma kiristyä. Henna halusi tietää, miten Simo oli voinut unohtaa huoltaa auton ja miksi autossa ei ollut lisäysöljyä ja mitä ilman öljyä ajaminen nyt voisi aiheuttaa.  Simo siirtyi tien varteen odottamaan ohikulkevia autoja.

Vielä tovi sitten tien liikenne oli ollut kovinkin vilkasta, mutta nyt oli täysin hiljaista. Vain sateen ja tuulen hakkaava ääni sekoittui Hennan ääneen, joka ei tauonnut. Iida ja Aada olivat alkaneet kinastella takapenkillä. - Älä kato mun ikkunasta! huudot repivät Simon tärykalvoja. Tässä se nyt oli. Unelmien kesäloma. Kaatosateessa, keskellä Keuruun hiljaisinta mökkitietä, riitelevät lapset takapenkillä, mököttävä vaimo etupenkillä ja Passat ilman öljyä. Sadekin maistui suolaiselta, kun se valui poskipäitä pitkin suuhun.

 

Öljyn lisääminen basson tahdissa

Auton ääntä. Ihan selvästi. Jostain kauempaa kuului lähestyvän auton ääni. Simo heristi kuuloaan, nyt se kuului jo aivan selvästi. Lähestyvän auton valot ilmestyivät mäen nyppylän takaa ja Simo heilutti käsiään niin rajusti, että entisen SM-tason lentopalloilijan olkapäitä vihloi. Voimakas basson jytinä kuului auton peltien läpi, kun vanha BMW jarrutti kohdalla. Ikkunasta kurkkasi liekkilippiksellä verhottu nuoren miehen pää. Mies uteli mikä hätänä. Simo kertoi tilanteen ja pyysi kyytiä huoltoasemalle, josta saisi ostettua öljyä. -Voihan mä heittää, ei mulla tässä niin kiire, lähin just testaamaan näitä uusia poppivehkeitä, nuori mies virkkoi. Simo istuutui bemarin etupenkille ja voimakas wunderbaumin tuoksu tulvi nenään. Soittimesta pauhasi teknomusiikki kovaa. Ei osunut Simon sävelkorvaan tämä genre, mutta menetteli, kun vain kyyti huoltoasemalle järjestyi. -Eikö soikkin hyvin, uus vahvari ja subbari, ostin piltemasta, Joniksi esittäytynyt nuori mies kertoi. Simo nyökytteli ja keskittyi suuntamaan bemarin suulakkeista virtaavan lämpimän ilman läpimärille vaatteilleen.

Huoltoasemalta Simo sai ostettua öljynsä ja Joni kyyditsi hänet takaisin autolleen. Simo kiitteli moneen kertaan ja antoi vaivannäöstä hieman bensarahaa. Joni poistui paikalta auton pellit basson jytkeestä rämisten. Sade taukosi, Passat sai öljynsä ja matka pääsi jatkumaan. Ilta-aurinkokin pilkisteli vaistyvän pilviverhon takaa.

Perillä Simo lämmitti saunan heti ensimmäiseksi. Vaatteet kastellut kylmä kesäsade hytisytti vieläkin vartaloa. Lapset oli saatu tyytyväisinä nukkumaan vuokramökin avatulle puusohvalle. Hennakin oli leppynyt ja osasi jo vitsailla automatkalle. Vaimo kainalossaan Simo katseli mökin terassilta auringonlaskuun ja kertoi puoliäänen opettavansa huomenna Iidan ja Aadan kalastamaan, mutta sitä ennen hän ajaisi öljypisteelle vaihtamaan öljyt. Onneksi niitä löytyi jo melkein joka kaupungista.