Öljynvaihdon hintavertailu

Öljynvaihdon hintavertailu voi joskus olla haastavaa. Hintavertailussa on muutamia seikkoja jotka kannattaa ottaa huomioon.
Öljynvaihto on yksi autosi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä.

Mitä seikkoja on tärkeää huomioida, kun vertaillaan öljynvaihdon hintaa?

Tärkeintä öljynvaihdon hintaa vertaillessa on kiinnittää huomiota lopulliseen kokonaiskustannukseen, eli summaan, joka jää viivan alle. Hinnan sisällä tarvikkeiden ja työn osuudessa voi olla isojakin hintaeroja, mutta mihin niistä olisi tärkeää kiinnittää huomiota?

Eri toimijoiden välillä eroja voi olla hinnoittelurakenteessa. Jollain toisella toimijalla työn hinta voi olla edullisempi ja tarvikkeiden hinta kalliimpi, kun taas toisella toimijalla työn hinta on arvokkaampi ja tarvikkeet edullisempia. Molemmilla toimijoilla lopullinen hinta kuitenkin asettuu samoille nurkille, vaikka öljyn hinnassa tai työn hinnoittelussa voi olla kymppienkin ero tarjouksen sisällä.

Moottoriöljyn vaihdon hinta koostuu kolmesta päätekijästä:

- Öljyn hinta

- Suodattimen hinta

- Vaihtotyön hinta

Miten nämä vaikuttavat hintaan ja miten eri tarjouksia voi vertailla toisiinsa?

Moottoriöljyn merkitys öljynvaihdon hintaan

Käytettävä moottoriöljy ja sen laatu on yksi merkittävimpiä tekijöitä moottoriöljynvaihdon hinnassa. Laadukkaammasta perusöljystä ja paremmilla lisä-aineistuksilla tehty moottoriöljy voi olla jopa kaksinkertaisesti kalliimpi toiseen moottoriöljyyn verrattuna, vaikka molemmissa öljyistä löytyisi autonvalmistajan vaatima luokitus. Myös öljymerkin sisältä voi autoon löytyä erilaiset öljyt, jotka molemmat ovat hyväksyttyjä kyseiseen autoon, mutta hinta voi silti olla toisistaan eroava. Kalliimmassa öljyssä käytetty laadukkaampi perusöljy ja paremmat lisäaineet nousevat esiin, kun voiteluolosuhteet ovat äärimmillään tai vaihtovälit pitenevät. Laadukasta öljyä ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä halvalla.

 Lisää öljyistä ja niiden valintaan vaikuttavista seikoista voit lukea blogistamme: Mitä öljyä autoon kuuluu laittaa.

Öljynvaihdon työn hinta

Vaihtotyö on nykyautojen monimutkaisemman rakenteen vuoksi noussut takavuosista huomattavastikin. Pohjamuovit ja muut auton rakenteet vaativat usein purkamista, jotta öljyt tai suodatin saadaan vaihdettua. Lisäksi huoltovalojen ja muiden laskurien nollaus jopa tuplaa joskus öljynvaihtoon kuluvan ajan. Myös sähköiset huoltokirjat ovat omalta osaltaan pidentäneet öljynvaihtoon kuluvaa aikaa, niiden merkkaamisen ollessa huomattavasti paperiversioita hitaampaa.

Itse öljynvaihto tehdään edelleen pohjapropusta valuttamalla tai mittatikun kautta imemällä. Vastoin yleistä harhaluuloa, öljyn vaihtamisella imuvaihdolla tai pohjapropun kautta ei ole lopputuloksen kautta merkitystä, vaan autoissa, joissa öljynvaihto on mahdollista tehdä imuvaihdolla, saadaan öljyä vaihdettua täysin vastaava määrä kuin pohjapropun kautta valuttamalla. Öljynvaihtoja tehdään imemällä, jos autossa on esimerkiksi pohjamuovi tai panssari, jonka irrottaminen vie aikaa ja öljynvaihto tulisi sitä myöten asiakkaalle kalliimmaksi. Osassa autoja valmistaja taas antaa ohjeistuksen öljyn poistamiseen tehtäväksi nimenomaan imulaitteella. Imuvaihtoa ei ole kuitenkaan mahdollista tehdä kaikkiin autoihin.

Öljypisteellä vaihtotyön hinnoittelu tehdään aina kuluneen ajan mukaan tai ennalta sovitun tarjouksen mukaisesti.

Öljynsuodattimen hinta

Öljynsuodattimien hinnat ovat usein 10-25€ välimaastoissa ja suodattimen hinta ei usein näyttele kovinkaan isoa roolia kokonaiskustannuksessa. Öljynsuodattimen, niin kuin muidenkin suodattimien osalta, markkinoilla on kuitenkin saatavilla todella paljon heikkolaatuisia suodattimia. Myös auton alkuperäissuodatin on aina jonkin tarvikevalmistajan tekemä ja joillain autovalmistajilla merkkilogolla varustettu alkuperäissuodatin voi myös olla heikkolaatuisempi, kuin hyvälaatuinen tarvikesuodatin.

Öljypiste on jo kymmenien vuosien ajan luottanut MANN+HUMMEL-konserniin kuuluvaan Filtron-suodatinvalmistajaan, joka toimii edelläkävijä suodatinteknologiassa ja johtavana alkuperäissuodatintoimittajana suurimmille autokonserneille.

Muita öljynvaihdon hintaan vaikuttavia pienempiä tekijöitä

Moottoriöljynvaihdon kokonaishintaan kuuluvat lisäksi lähes aina jätemaksu ja mahdollinen pohjapropuntiiviste. Autoissa, joissa öljy otetaan pois pohjapropun kautta, öljytulppaan vaihdetaan aina uusi tiivisterengas.

Nykyautoissa yleistynyt muovinen öljypohja vaatii taas joka kerta muovisen öljypropun uusimisen, joka voi olla yllättävänkin ”kallis” niiden hintojen asettuessa 5-10€ välille.

Öljynvaihdon loppulaskussa voi olla myös ”pientarvike” tai muu pienempi kulu, joka tulee usein esimerkiksi pohjapanssarin kiinnityksessä tarvittavista kiinnikkeistä, nippusiteistä tai ruuveista.

Omat öljyt ja suodattimet

Voiko öljynvaihdossa säästää, jos vie itse omat öljyt ja suodattimet? Lähtökohtaisesti ei voi tai säästetty summa jää mitättömän pieneksi.

Nykyään harva toimija tekee asiakkaan omilla varaosilla huoltoa mm. takuusyistä. Väärä öljy tai väärä suodatin jää aina asennusliikkeen vastuulle, vaikka he eivät olisi itse sitä hankkineet.

Jotkin toimijat saattavat kuitenkin tehdä asiakkaan omilla varaosilla huoltoja, mutta silloin työ on hinnoiteltu kalliimmaksi, jotta asennusliike saa työlleen tarvitsemansa katteen. Asiakkaalle lopputulemana öljynvaihdon hinta on usein täysin sama ja vaivanpalkka itse hankituille varaosille ja käytetylle ajalle jää saamatta.

Öljypiste ei tee huoltoja asiakkaan omilla öljyillä ja suodattimilla.

Muista nämä asiat öljynvaihdon hintavertailussa

Kun siis seuraavan kerran kilpailutat öljynvaihdon hintaa, kiinnitä huomiota loppuhinnan lisäksi myös huollossa käytettävään öljyyn tarjousten välillä. Myös palvelun helppoudelle ja huoltojonon pituudella on monelle kuluttajalle merkitystä. Öljypiste on erikoistunut moottoriöljynvaihtoihin ilman ajanvarausta, mutta tänä päivänä yhä useampi asiakas haluaa varata öljynvaihdolle ajan. Öljypisteellä huollon jonot ovat lyhyet ja ajan saa usein varattua jo seuraavalle päivälle omatoimisesti täältä tai soittamalla keskitettyyn huoltoneuvontaan 0400215750

Toki voit saapua totuttuun tapaan ilman ajanvarausta, mutta joskus voit joutua odottamaan hetken, jos drive-in puoli on päässyt ruuhkautumaan.