Automaattivaihteiston öljynvaihto

Automaattivaihteiston öljynvaihto takaa vaihteiston luotettavan toiminnan. Mutta mitä kaikkea sen osalta tulee osata huomioida? Tutustu nyt aiheeseen!
Automaattivaihteiston öljynvaihto ei onnistu itse, vaan paras tapa on antaa ammattilaisen toteuttaa automaattivaihteiston huuhtelu.

Automaattivaihteiston öljynvaihto on yksi tärkeimmistä auton huoltotoimenpiteistä, sillä sen avulla huolehditaan vaihteiston moitteettomasta toiminnasta sekä vältetään puuttellisen voitelun tai epäpuhtauksien aiheuttama vaihteiston ennenaikainen rikkoutuminen. Kun ajan saatossa kulunut öljy saadaan vaihdettua ja vaihteisto puhdistettua epäpuhtauksista, myös ajoneuvon polttoainetehokkuus paranee huomattavasti. 

 

Kuinka usein automaattivaihteistön öljy pitää vaihtaa?

Automaattivaihteiston öljynvaihto pitää suositusten mukaan toteuttaa viimeistään 3-4 vuoden tai 60-100 tkm välein. Hinnaltaan edullinen huoltotoimenpide onkin huomattavasti järkevämpää hoitaa säännöllisesti sekä ennaltaehkäisevästi vaihteiston pitkän käyttöiän takaamiseksi. Näin ollen kun vältytään ylimääräisten ja tavallista laajempien huoltotoimenpiteiden sekä vaihtovälin pitkittymisestä johtuvien viankorjausten maksamiselta.

 

Onnistuuko automaattivaihteiston öljynvaihto itse?

Mutta onnistuuko automaattivaihteiston öljynvaihto itse vai tarvitaanko vaihtoon aina ammattilaisen apua? Tyhjennyspropun kautta suoritettava öljynvaihto voi onnistua vielä suhteellisen helposti itse tehtynä, mutta suurimmassa osassa automaattivaihteistoja tyhjennyspropun kautta vaihtuu vain murto-osa vaihteistossa olevasta öljystä. Automaattivaihteistojen huoltoon erikoistuneilla liikkeillä on käytössä öljynvaihtoon tarkoitetut laitteet, joilla vaihteistosta saadaan vaihdettua öljy koko laatikon tilavuudelta. Lisäksi vaihteisto on mahdollista pestä kemiallisesti huollon yhteydessä. 

Öljynvaihdon yhteydessä tarvitaan myös lähes aina vianmäärityslaitetta, jolla pystytään varmistamaan vaihteiston öljyn oikea lämpötila, jotta vaihteistolle vahingolliselta yli- tai vajaatäytöltä vältyttäisiin. Joissakin autoissa testerillä päästään myös kertomaan ajotietokoneelle autolle suoritetusta öljyhuollosta. Tällä on suuri merkitys automaattivaihteiston käyttäytymiseen, koska nykyvaihteistot ovat ”oppivia” ja mukauttavat toimintansa kuskin ajotavan mukaan. Vaihteiston öljyhuollossa on oltava myös tarkkana öljyn valinnassa, sillä sen on täytettävä autonvalmistajan tarkoin määrittämät vaatimukset. Näin ollen automaattivaihteiston öljynvaihto itse ei ole kaikkein kannattavin valinta, jos vaihteiston moitteeton toiminta halutaan säilyttää myös tulevaisuudessa.

 

Automaattivaihteiston huuhtelu 

Automaattivaihteiston öljynvaihto voidaan teoriassa toteuttaa valuttamalla vanhaa öljyä pois ja lisäämällä uutta tilalle. Tällä menetelmällä saadaan kuitenkin todellisuudessa vaihdettua vain pieni osa kerrallaan likaisesta öljystä. Samalla myös tilalle vaihdettu uusi öljy joutuu vääjäämättä kosketuksiin epäpuhtauksien kanssa, eikä öljyä saada vaihdettua sataprosenttisesti, vaan vanhaa ominaisuuksiaan menettänyttä öljyä jää vääjäämättä järjestelmään. Sen sijaan automaattivaihteiston huuhtelu tarjoaa parhaan avun, sillä se poistaa kaikki epäpuhtaudet ja vanhan öljyn kerralla.

 

Öljynvaihto huuhtelemalla onnistuu parhaiten ammattilaisen avulla

Öljynvaihto valuttamalla poistaa siis vain osan epäpuhtauksista ja vanhasta öljystä. Ammattilainen pystyy kuitenkin tarjoamaan tähän sopivan ratkaisun  – vaihteisto voidaan pestä kemiallisesti ja toteuttaa automaattivaihteiston öljynvaihto huuhtelemalla koneellisesti. Automaattivaihteiston huuhtelu onnistuu, kun siihen soveltuva laite kytketään osaksi vaihteiston öljynkiertoa ja näin ollen koko öljytilavuus saadaan vaihdettua helposti ja siististi, ylimääräisiä öljylitroja käyttämättä.

Koneellinen automaattivaihteiston huuhtelu voidaan myös toteuttaa käyttämällä vaihteiston pesuun tarkoitettua kemikaalia, jolla pinttynyt lika ja öljyn hajoamisesta syntyneet epäpuhtaudet saadaan turvallisesti poistettua. Koneellinen öljynvaihto kemiallisen pesun kanssa onkin yksi tehokkaimmista menetelmistä, joka varmistaa aina puhtaan lopputuloksen.

 

Vaihteiston öljynvaihto kuuluu harvoin merkkihuollon huolto-ohjelmaan

Vaikka vaihteiston valmistajat edellyttävät säännöllistä öljynvaihtoa, kuuluu se harvoin auton määräaikaishuolto-ohjelmaan. Myöskään merkkihuollot eivät usein tarjoa mahdollisuutta automaattivaihteiston huoltoon, vaikka se on elintärkeää vaihteiston pitkäikäisyyden ja toimintavarmuuden kannalta. Kuluttajan onkin usein itse huolehdittava määräaikaishuolto-ohjelman ulkopuolella automaattivaihteiston huollosta. Sopivaa huoltoliikettä valitessa on tarpeen varmistaa, että kyseisellä toimijalla on laajasti kokemusta eri valmistajien ja automallien vaihteistoista. Öljypisteellä koneellinen automaattivaihteiston huuhtelu sekä muut automaattivaihteiston öljynvaihtoon liittyvät huoltotoimenpiteet onnistuvat lähes kaikkiin eri automerkkeihin, kuten esimerkiksi:

    •    BMW 
    •    Audi 
    •    Ford  
    •    Toyota 
    •    Volvo 
    •    Opel 
    •    Chrysler 
    •    Honda 
    •    Mercedes-Benz 
    •    Seat 
    •    Skoda
    •    Subaru
    •    Volkswagen
    •    Seat
    •    Saab

Kun automaattivaihteiston öljynvaihdon hinta kiinnostaa, voit tutustua eri automerkkien kattavaan öljynvaihdon hinnastoon

 

Öljyn kuluminen – erikoiset äänet kielivät vaihteiston ongelmista

Automaattivaihteiston öljyn kuluminen tai vaihteistoon kertyneet epäpuhtaudet voivat ilmetä seuraavanlaisina ongelmina:

    •    Vaihteen vaihtaminen on epätasaista
    •    Vaihteisto luistaa
    •    Auton tehot tuntuvat laskeneen
    •    Vaihteistosta kuuluu ylimääräisiä ääniä 
    •    Auto nykii tai tärisee liikkeellelähdön, kiihdytyksen tai hidastuksen yhteydessä 

Öljyn kuluminen ja epäpuhtaus voi aiheuttaa suuriakin ongelmia. Mikäli siis autossa ilmenee edellämainittuja ongelmia, on automaattivaihteiston huolto suoritettava mahdollisimman pian, ennen kuin vakavia vaurioita ehtii syntyä. Mekaanisesti rikkoutunutta vaihteistoa ei enää kemiallisella pesulla tai öljynvaihdolla pystytä pelastamaan, vaan se on korjattava, joka on usein hyvinkin arvokas työ. Jopa koko vaihteiston vaihtaminen voi tulla kyseeseen. 

 

Automaattivaihteiston öljynvaihto hinta  – luvassa jopa tuhansien eurojen säästöä

Automaattivaihteiston öljynvaihto maksaa vain muutaman satasen, riippuen hieman auton vaihteistotyypistä. Tarkemmat merkkikohtaiset hinnat löydät automaattihinnastosta. Kokenut ammattilainen pystyy myös kaikkein parhaiten huoltamaan automaattivaihteiston menetelmällä, jolla kaikki epäpuhtaudet ja likainen öljy saadaan kerralla poistettua. Tämä merkitsee pitkässä juoksussa säästöä niin korjaus- kuin myös ajokustannuksissa, joka on suuri etu verrattuna muutaman satasen maksavaan automaattivaihteiston öljynvaihtopalveluun. Varaa siis sinäkin aika ammattilaiselle ja nauti puhtaan vaihteiston tuomista eduista jo tästä päivästä alkaen!