Autojen huolto-ohjelmat

Mitä ovat autojen huolto-ohjelmat? Auto huolto-ohjelmat pitävät sisällään erilaisia, säännöllisesti toteutettavia ajoneuvon huoltotoimenpiteitä.
Autojen huolto-ohjelmat koostuvat määräaikais- ja vuosihuollon lisäksi myös muista auto huolto-ohjelmista.

Mitä ovat autojen huolto-ohjelmat? Auto huolto-ohjelmat pitävät sisällään erilaisia, säännöllisesti toteutettavia ajoneuvon huoltotoimenpiteitä. Yleisimmin termillä viitataan auton valmistajan laatimaan määräaikaishuolto-ohjelmaan sekä vuosihuoltoon, mutta sen alle voidaan löyhästi lukea myös muut säännöllisesti suoritettavat ajoneuvon huolto-ohjelmat, kuten kausihuollot. 


Auton kausihuollot

Auton kausihuollot ovat autohuollon tarjoajien laatimia kausihuolto-ohjelmia, joita tarjotaan kausittain. Näin ollen ne pyrkivät valmistamaan auton kohti uutta ajokautta, erityisesti keväisin ja syksyisin. Kausihuolto-ohjelmaan onkin usein valittu auton toimivuuden kannalta keskeisimmät huoltokohteet, joihin lukeutuu esimerkiksi öljyjen, nestemäärien ja auton yleisen kunnon tarkistus. 

Sellaisenaan kausihuollon tarve on kuitenkin selkeästi vähäinen, varsinkin jos muut auton huolto-ohjelmat ovat toteutettu ajallaan ja valmistajan ohjeita noudattaen. Kausihuolto on kuitenkin edullinen toteuttaa, sillä siinä keskitytään ainoastaan kyseisen ajokauden osalta tärkeimpiin huoltotoimenpiteisiin. Jos siis esimerkiksi keväällä tai syksyllä renkaiden tai jarrupalojen ja jarrulevyjen kunto mietityttää, kannattaa varata aika niiden tarkastukseen, vaikka muut autohuollot olisikin toteutettu säännöllisesti ja huolto-ohjelman mukaisesti. Lisätietoa kausihuolloista voit lukea esimerkiksi keväthuolto autolle -blogistamme tai varata ajan suoraan tarvitsemaasi pikahuoltoon


Määräaikaishuollon ja vuosihuollon erot

Auton huolto-ohjelmalla viitataan useimmiten määräaikaishuolto- ja vuosihuolto-ohjelmiin. Näistä määräaikaishuolto on tarkoitettu eritoten takuun piirissä oleville ajoneuvoille, sillä huolto-ohjelma on auton valmistajan määrittämä ja sisältää laajemman kokonaisuuden kuin muut auto huolto-ohjelmat.

Osa vanhemmista autoista ei kuitenkaan kuulu enää määräaikaishuolto-ohjelman piiriin, jolloin parhaaksi ratkaisuksi voi osoittautua suppeampi huolto-ohjelma – auton vuosihuolto. Tällöin jää auton omistajan vastuulle huolehtia siitä, että kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet tulevat suoritettua säännöllisesti ja ajallaan, jotta ajoneuvon moitteetonta toimintaa voidaan jatkossakin ylläpitää.

Lisäksi on hyvä huomioida, ettei auton vuosihuolto sisällä kaikkia määräaikaishuollon huoltokohteita ja päinvastoin, sillä myös vuosihuollossa voi olla mukana määräaikaishuoltoihin kuulumattomia huoltokohteita. Joskus tarvittavia lisähuoltoja voidaan joutua myös ostamaan erikseen. Lue myös tarvittaessa lisätietoa vuosihuollon ja määräaikaishuollon eroista

Auto huolto-ohjelmien laiminlyönti ei kuitenkaan koskaan kannata, sillä se johtaa lähes poikkeuksetta erittäin kalliisiin remontteihin ja takuun piirissä olevien autojen osalta jopa valmistajan myöntämän takuun raukeamiseen.

Auton merkkikohtainen huolto-ohjelma

Auton merkkikohtainen huolto-ohjelma perustuu aina valmistajan valmiiksi määrittämiin huoltokohteisiin ja -väleihin. Lisätietoa auton merkkikohtaisista huolto-ohjelmista saat linkkien takaa:

 

Mitä auto huolto-ohjelma sisältää?

Määräaikaishuolto-ohjelma sisältää auton valmistajan määrittämät huoltokohteet ja niiden huoltovälit, jotka pyrkivät pitämään huolen auton tehokkuudesta sekä sujuvasta toiminnasta. Vuosihuollon sisällön taas määrittää palveluntarjoaja itse. Näin ollen auton vuosihuoltojen hintavertailun osalta kannattaa olla tarkkana ja poikkeavuuksien vuoksi tarkistaa aina palveluntarjoajan huolto-ohjelmaan sisällyttämät huoltokohteet. 

Auton omistajan onkin hyvä itse pysyä perillä eri huoltokohteiden huoltoväleistä, jotka noudattavat yleisimmin seuraavaa kaavaa:

 • 10 000 - 20 000 km välein
  • Vaihda: moottoriöljy ja moottoriöljyn suodatin
  • Tarkistuskohteet: auton valot ja niiden toiminta, alusta ja pohja, renkaat, muut öljyt ja nesteet, tuulilasinpyyhkijöiden 
 • 25 000 - 50 000 km välein
  • Vaihda: raitisilmansuodatin ja ilmansuodatin
  • Tarkista: jäädytysnesteen pakkasenkesto, jarrupalat, jarrulevyt ja akku
 • 60 000 - 80 000 km välein
  • Vaihda: Sytytystulpat, automaattivaihteiston ja voimansiirron öljyt ja polttoainesuodatin
 • 100 000 - 150 000 km välein
  • Vaihda: moniura- sekä jakopäänhihna, vesipumppu, ohjainrullat ja kiristin, jäähdytysneste, jarrupalat ja jarrulevyt sekä manuaalivaihteiston öljyt
  • Tarkista: pyöräntuennan osat sekä iskunvaimentimet

Jarrunesteiden vaihtoväli on kaksi vuotta tai 40 000 km. Ilmastointihuolto taas tulee teettää erikseen vähintään kolmen vuoden välein, sillä se ei kuulu määräaikaishuolto-ohjelmaan. 

 

Auton huolto-ohjelmien huoltovälit

Määräaikaishuollon tarpeen määrittää ajetut kilometrit, kun taas vuosihuolto toteutetaan aikaperusteisesti vuosittain. Tai jos määräaikaishuollon kilometrit eivät jonakin vuonna täyty, on hyvä käyttää auto vähintään vuosihuollossa. Vuosihuolto ei kuitenkaan korvaa määräaikaishuolto-ohjelmaa, vaan takuun säilyttämiseksi sitä tulisi aina noudattaa. Kausihuolto tai auton pikahuolto kannattaa taas suorittaa tarpeiden mukaan, esimerkiksi ennen lomareissua tai kun muusta syystä ajokilometrejä tulee kertymään selkeästi enemmän. 


Kaikki autohuollot eivät sisälly huolto-ohjelmiin

On kuitenkin olemassa yksittäisiä autohuoltoja, kuten esimerkiksi ilmastointihuolto, jotka eivät kuulu edes määräaikaishuolto-ohjelman piiriin. Näistä yksittäisistä huolloista on auton omistajan huolehdittava erikseen. 

Tämän vuoksi jokaisen auton omistajan kannattaakin ns. räätälöidä omalle autolle sopiva huolto-ohjelma, jota voi noudattaa esimerkiksi määräaikaishuollon ohessa. Ja kun kaikki toimenpiteet kirjataan sähköiseen tai paperiseen huoltokirjaan, pysyy sekä omistaja että huollon tarjoaja kartalla siitä, että kaikki tarvittavat huoltokohteet tulevat huolletuksi ajallaan. 

 

Hyvä huoltohistoria parantaa auton jälleenmyyntiarvoa

Lisäksi hyvä huoltohistoria kohottaa selkeästi eniten käytetyn auton jälleenmyyntiarvoa, jonka vuoksi asiallisesti täytetty huoltokirja toimii parhaana takuuna auton moitteettomasta toiminnasta. Aiheesta voit lukea lisää myös käytetyn auton valinta -blogistamme.

Lisätietoa omalle ajoneuvolle sopivasta huolto-ohjelmasta taas kannattaa kysyä suoraan ammattilaisiltamme, sillä autamme sinua mielellämme kaikissa kysymyksissäsi!